31.jpg1

Rajčinová polievka

Deň ako stvorený na teplú polievočku :) 

Stalo sa Vám už, že ste si len tak do ruky zobrali rajčinu, potom ďalšiu a ďalšiu, a s chuťou ste si na nich pochutnávali? Mne veru áno, a nie len raz! :) 
Už keď som bola malá, začali sme ich pestovať doma. Doteraz je tomu tak a teraz je obdobie kedy pekne dozrievajú. Ich vôňa, chuť a farba sa nedajú porovnať s kupovanými v obchodoch. Ešte teraz mi vonia od nich chladnička :) 
Rajčiny sú excelentným zdrojom vitamínu C, obsahujú aj vitamín A a B-komplex, ale aj draslík a fosfor.  Sú mimoriadne bohaté na antioxidanty, ktoré pomáhajú znižovať riziko vzniku rakoviny. Najzdravšie sú po tepelnej úprave. 
Ak sa na rajčiny pozrieme z botanického hľadiska, jedná sa o ovocie. Technicky sú to však bobuľoviny, ktoré oficiálne zaraďujeme medzi zeleninu. 
Na prípravuje veľmi chutnej polievky potrebujeme: 
  • 1 kg paradajok 
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 1 veľkú cibuľu 
  • oregáno
  • bazalka
  • olivový olej
  • 1 PL trstinového cukru 
  • soľ, korenie 
  • tvrdý syr 
Rajčiny nakrájame na kocky a uložíme na plech na ktorý si pripravíme papier na pečenie. K rajčinám pridáme na plátky nakrájaný cesnak a cibuľu. Posypeme sušeným oregánom, korením a polejeme olivovým olejom. Cele to premiešame a dáme zapiecť do rúry na 25-30min. pri teplote 200st. 
Opečenú zeleninu pridáme do hrnca, zalejeme vodou, pridáme cukor a premiešame. Varíme cca 7-10min., ku koncu pridáme soľ a listy bazalky. 
Nakoniec použijeme ponorný mixér a vymixujeme na polievku (nemusí byť úplne hladká).
Podávame s nastrúhaným tvrdým syrom. 

Dobrú chuť ;) 

Zdieľaj...Share on FacebookPin on PinterestEmail this to someone

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>