1.jpg

Makové mlieko

Dostala som chuť na zmenu! 
Vyskúšali ste už niekedy mlieko z maku, alebo nejakú inú alternatívu? 
Môj prvý pokus bol makové mlieko :) v budúcnosti sa chystám urobiť aj mandľové, recept ten istý ;) 
Prečo som sa rozhodla pre alternatívu mlieka? 
Makové, orechové, kokosové a mnohé iné alternatívy kravského mlieka sú významními zdrojmi minerálov a vitamínov, vlákiny, bielkovín a na rozdiel od kravského (alebo iného živočíšneho mlieka) nezaťažujú tráviaci systém. 
Mak siaty je bohatým zdrojom vápnika (12x viac ako mlieko kravské).
Potrebujeme: 
  • 100g maku (celého)
  • 800ml vody 

Postup: ak si chceme pripraviť makové mlieko, potrebujeme na to aj dostatok času.
Na noc dáme mak namočiť do vody a občas premiešame (nemusíte si kvôli tomu dávať budík v noci, stačí pred spaním a potom ráno:) )

Nezľaknite sa, keď uvidíte žltkastú vodu (to sú látky-tuky, ktoré sa vypustili z maku). Mak aj s vodou prelejeme do mixéra a mixujeme na plných otáčkach, až kým nezačne mať mliečnu podobu.
Je to zaujímavé sledovať, ako sa z vody a maku tvorí “biele” mlieko.

Môžete ho dosladiť agave alebo medom.

Následne ho precedíme, použíjeme gazu, alebo husté sitko. Mak, ktorý nám ostal vystískame. Nevyhadzujte ho, použite ho na guľky :)

Na guľky potrebujeme: 

  • zvyšný mak z mlieka
  • amareto (podľa potreby)
  • strúhaný kokos
  • ľanové semienka (podľa potreby)
Do maku pridáme semienka, amareto a vypracujeme guľky, ktoré obalíme v kokose. 
Zdieľaj...Share on FacebookPin on PinterestEmail this to someone

1 Comment

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>